03Oct
2015
0
Battle of Badr Map_English 2a

Batalia de la Badr

Am menționat anterior invazia de la Al-’Ușaira, când o caravană ce aparținea quraișilor a scăpat dintr-o ciocnire militară iminentă cu Profetul ﷺ și oamenii lui. În apropierea zilei în care se întorceau din Siria, Profetul ﷺ i-a trimis pe Talha bin ‘Ubaidullah și Sa’id bin Zaid spre nord să cerceteze zona. Cei doi oameni s-au întors în grabă la Medina și i-au raportat Profetului ﷺ descoperirile lor. În timp ce se deplasa relativ aproape de Medina, o mare avere, păzită de 40 de oameni, ce se ridica cam la 50.000 de dinari de aur, constituia o țintă tentantă pentru armata musulmană și reprezenta un important potențial economic, politic și de acțiuni militare ce aveau să zguduie întreaga structură a politeiștilor meccani. Caravana era condusă de Abu Sufian. Profetul ﷺ și-a îndemnat imediat oamenii să se grăbească și să captureze caravana pentru a se revanșa pentru proprietățile și averea la care fuseseră fortați să renunțe în Mecca. El nu a dat ordine specifice fiecăruia, ci le-a lăsat libertate deplină de a merge sau a rămâne pe loc, gândindu-se că va fi doar o mică incursiune. Iscoadele lui Abu Sufian i-au raportat că musulmanii se pregăteau să-i atace caravana. Pentru a se asigura, el a angajat un călăreț să comunice un mesaj quraișilor prin care le cerea ajutorul. Toate triburile quraișe și-au dat consimțământul, mai puțin neamul ‘Udai. În curând, un grup de 1300 de soldați vociferau doritori să pornească lupta cu musulmanii. Ei s-au deplasat cu repeziciune spre nord, către Badr. Pe drum au primit alt mesaj de la Abu Sufian, care le cerea să se întoarcă acasă, deoarece caravana scăpase de musulmani. Abu Sufian a aflat de intenția musulmanilor, și-a îndepărtat caravana de drumul principal și s-a îndreptat spre Marea Roșie. Folosindu-se de această manevră, a reușit să se strecoare pe lângă ambuscada creată de mediniți, iar aceștia nu i-au mai putut ajunge.

Când a primit mesajul lui Abu Sufian, armata meccană și-a manifestat dorința de a se întoarce acasă. Totuși, tiranul de Abu Jahl a insistat cu dispreț și aroganță să înainteze spre Badr, să rămână acolo timp de trei nopți și să sărbătorească. Acum, ei voiau să-i pedepsească pe musulmani și să-i împiedice să le mai captureze caravanele. Totodată, doreau să-i facă pe arabi să înțeleagă că tribul Quraiș avea încă ultimul cuvânt și se bucura de supremație în acea regiune. Din cauza noii evoluții a evenimentelor, Profetul ﷺ a ținut un consiliu militar de urgență pentru a revedea situația și a schimba opinii cu conducătorii armatei. Profetul ﷺ a petrecut întreaga noapte dinaintea zilei bătăliei în rugăciune și implorare. Armata musulmană, obosită de lungul lor marș, s-a bucurat de un somn adânc și odihnitor, semn al unei favori divine și al stării de liniște a minților lor. Aceasta s-a întâmplat în noaptea de vineri, 17 Ramadan, anul 2 d.H.

 

Meccanii au suferit înfrângeri groaznice în toate luptele și câțiva dintre cei mai prețioși oameni ai lor au pierdut. Ei erau prea exasperați și furioși și s-au năpustit asupra musulmanilor pentru a-i lichida odată pentru totdeauna. După ce l-au implorat pe Domnul lor și I-au cerut ajutorul, musulmanii au rămas pe poziții și au aplicat un plan defensiv de război care a avut succes și a cauzat pierderi importante atacatorilor. Profetul ﷺ se ruga lui Allah insistent și fără încetare atât ziua, cât și noaptea pentru a veni în ajutorul lor. Și a venit răspunsul de la Allah, Care și-a trimis îngerii din ceruri pentru a-i ajuta și sprijini pe Profet ﷺ și pe companionii săi. Nobilul Coran atrage atenția:

“Eu sunt cu voi! Întăriți-i, așadar, pe cei care cred! Ei vor arunca spaimă în inimile celor care nu cred![8:12]

Allah Atotputernicul a mai inspirat un alt mesaj Trimisului Său, spunând:

“Eu voi să vă vin în ajutor cu o mie de îngeri, rânduiți unul după altul!” [8:9]

Pentru politeiști, bătălia s-a finalizat printr-o fugă rușinoasă, iar pentru musulmani, printr-o victorie evidentă.

După această victorie, Profetul ﷺ a intrat în Medina ca un om demn de încredere într-un nou domeniu, și anume cel militar. Drept rezultat, o mulțime de oameni din Medina au îmbrățișat Islamul, ceea ce a contribuit mult la întărirea puterii și poziției morale a adevăratei religii.

sursa : Safi-ur-Rahman Al-Mubarakfuri, Biografia Nobilului Profet. Nectarul pecetluit, editura Islam, 2003.

No Comments

Reply

Skip to toolbar